“השפע מבלבל” חלק ב – הצצה מאחורי התווית…

אז מה יש בבקבוק הממוצע?

רוב המוצרים על המדף אינם מכילים ולו גרם של סבון אמיתי (המיוצר מתגובה בין שמן טבעי לבסיס). את הסבון החליפו הדטרגנטים – קבוצה ענקית של כימיקלים שמקורה בתעשייה הפטרו-כימית (נפט). דטרגנטים, באופן עקרוני, מחקים את הפעילות המנקה של הסבון. בנוסף כלולים בקבוצה הזו חומרים המשנים את מתח פני המים למגע מהיר יותר עם העור, וכן מלבינים, מרככים, מחמצנים ועוד.

בנוסף לדטרגנטים אנחנו מוצאים שמנים מינרלים, חומרים מחליבים, מקציפים, מייצבים, משמרים, צבעים, בשמים ועוד ועוד. רוב החומרים הללו נספגים דרך העור ומערכת הנשימה. רבים מהחומרים הוכחו כמצטברים בגוף עם השנים עד רמות מזיקות ממש. כמו כן, הם חסרי יכולת פירוק אקולוגי מה שהופך אותם למזהמים קשים למערכות המים והטבע של הכדור.

נביא בפניכם כמה מהחומרים השכיחים והמסוכנים יותר בתקווה שהופעתם על התווית מספקת כדי לעורר סימן שאלה צרכני:

סודיום לאוריל סולפט/סודיום לאוריט סולפט (SLS)

נמצא בראש הרשימה ב-90% מבקבוקי השמפו והסבון הנוזלי למיניו, כולל שמפו אל דמע לילדים, משחות שיניים ועוד. SLS מקציף, נותן נפח לתכשיר והוא זול מאד. בדרך כלל יופיע מיד אחרי מים (אקווה) ברשימת התכולה.

SLS משמש במחקרים רפואיים כחומר מגרה עור. ידוע ומוכח כי הוא יוצר הפרעות ביולוגיות ניווניות בעור ובקרקפת ונוטה להצטבר באיברים פנימיים כגון לב, ריאות, כבד ומח. בנוסף הוא מסכן את התפתחות העיניים והראייה אצל ילדים שעדין מתפתחים. תכשירים שאינם מכילים SLS כמעט תמיד יציינו זאת על העטיפה באופן ברור.

האם באמת קצף = נקיון?

התרגלנו מאד לכמויות קצף גדולות והפרסום מוסיף וקושר לנו את מראה הקצף הניגר בשפע עם ניקיון.
זה לא בהכרח נכון וחשוב לדעת שהאפקט הלא חיוני הזה נקנה תמורת מחיר כבד שנובע משימוש בחומרים המסכנים אותנו ומהווים זיהום קשה של מקורות המים ומי התהום.

תכשירים טבעיים לעיתים פחות מקציפים ויש להתרגל לכך, אבל בשימוש לאורך זמן תיראו ששערכם ועורכם לא פחות נקי ואף בריא ומאוזן יותר בזכות יכולתו לחזור לפעול בטבעיות כפי שנועד. יכולת זו נמנעת ע”י “המלחמה הכימית” שמכילים רוב מוצרי הטיפוח.

שמנים מינרלים 

יכולים להופיע גם כפראפין או פטרוליום. שמן זה מתקבל כשארית מהפקה של נפט ודלק. הוא כל כך זול שיקר יותר להיפטר ממנו מאשר לקנות אותו. ברוב התכשירים המסחריים הוא מחליף שמנים טבעיים כמעט ללא השקעה.

שמן מינרלי אוטם את העור ובלתי נספג ע”י הגוף. שמן מינרלי רעיל בבליעה וידוע בחשיפה ארוכה כמעורר דלקת עורית (דרמטיטיס).

השימוש בשמן מינרלי יוצר התמכרות לתכשיר – האטימה של העור יוצרת אשליה של לחות אך מביאה לייבוש, הציפוי של השערה נותן אשליה של רכות אך סופח אבק וליכלוך ומכריח לחפוף באופן יום יומי. בטווח הארוך היכולת של העור והקרקפת לנשום, לספוג ולהפריש נפגעת קשות ואנחנו מוצאים עצמנו מתמכרים לשימוש תכוף בתכשירים יותר ויותר חזקים ו-“מזינים” ומקווים שמשהו יעזור.

פרבנים – מטיל / פרופיל / בוטיל / אטיל פרבן 

קבוצה רחבה של חומרים משמרים הנמצאים בדיון ומחקר רחבים. הם זולים ויעילים ומצויים כמעט בכל תכשיר המכיל מים, שזה רוב רובם של תכשירי הסבון והקוסמטיקה.

ראוי לציין כי תכשיר המבוסס על מים (וזה כולל את כל תכשירי הקרם) חייב בחומר משמר כדי שלא יתעפש ובמיוחד תכשירים המחליפים חלק מהמים במיצוי צמחי. יש טענות רבות כנגד פרבנים וביניהם – מגרי עור ומעוררי אלרגיה ורגישות, דמויי אסטרוגן ומסכנים בסרטן השד (בעיקר בדיאודורנט) ועוד.

פרבנים גם נחשבים עדינים ועל כל מחקר שנערך על פרבנים יוצא אחר הסותר אותו ואין מסקנות חד משמעיות. בנוסף יש סכנות משמעותיות בזיהום של מוצרים ע”י בקטריה ולפעמים שימוש בחומרים משמרים הוא רע הכרחי. החומר המחקרי רב וזמין – השכילו והחליטו בעצמכם.

באופן כללי תמצאו את החומרים המשמרים בסוף הרשימה כי המינונים שלהם זעירים. יש חומרים משמרים רבים והרבה בעיות נגרמות מתגובות ביניהם. באינטרנט היום אינדקסים המפרטים חומרים בטוחים לקוסמטיקה, אפשר להתחיל משם.

בשמים


בדרך כלל יופיעו כ- parfum או fragrance. סימן טוב וודאי לעבודה “טבעית” בעיניים שהיצרנים פשוט מתמחים בה ועושים ממנה ערמות של כסף. צריך לדעת, שמבשמים סינטטיים זולים בכמה סדרי גודל (אלפי אחוזים) יחסית לשמנים אתריים אמיתיים המשמשים כמבשמים טבעיים וזו חלק מהסיבה שמוצרים טבעיים הרבה פעמים יקרים יותר ובעלי ריח עדין יותר.

חשוב להבין שאין דבר כזה תמצית ריח טבעית בריח תות או תפוח, אגס או קוקוס. איפה שלא מצוין באופן בולט על האריזה שדובר בשמנים אתריים אמיתיים, ב-99% מהמקרים מדובר בתמציות ריח סינטטיות המצטברות במערכת הגוף ועלולות להביא לגירויים בעור, הגברת אלרגיה, כאבי ראש וגירוי ממברנות במערכת הנשימה.

צבעים

צבעים טבעיים מופקים בדרך כלל מפירות ותבלינים או ממיצויי צמחים בעלי פיגמנטים חזקים. פיגמנטים טבעיים מתחמצנים ומתקלקלים מאד בקלות, ולכן קשה להשתמש בהם בקוסמטיקה. חוץ מזה, לרוב הצבעים המתקבלים לא יהיו זוהרים וחזקים ובטח לא יתנו גוונים של כחול ים, ירוק טורקיז וסגול זוהר.

צבעים רבים ידועים כמסרטנים וחוץ מליצור אפקט שיווקי הם מיותרים לחלוטין במוצר. יש כיום באינטרנט אינדקסים מעולים המפרטים את רמת הסיכון והסירטון של צבעי מאכל וחומרים המצויים במזון. הצבעים המשמשים בקוסמטיקה לעיתים קרובות מאוד מקבילים, ולכן אפשר להדפיס ולתלות כמדריך.

השורה התחתונה: חייבים להסתכל מעבר לגימיק השיווקי

המרכיבים מגלים את האמת על המוצר, אז אל תתרשמו מציורי עלים על הבקבוק או מהכרזות על תכולות של מיצוי צמחי. הרבה יותר קל לעשות רושם טבעי מאשר ליצור מוצר טבעי באמת מחומרים איכותיים ובריאים. לכן יותר מסביר שבבדיקה קרובה יותר תראו שבאמת המוצר עשוי רובו ככולו מחומרים מזיקים וזולים, ומכיל רק אחוז זניח של מה שמופיע בענק על האריזה כמקדם מכירות.

אל תסתפקו בהכרזות ריקות כמו “שמפו עדין במיוחד לילדים”, “אל סבון”, “33% לחות”, “תכשיר מן הטבע”, “שמפו פסיפלורה ופריחת הדרים” ודומיהם. בידקו והשוו, חיקרו והשכילו, כי רק בחירה מושכלת ונכונות לשאול שאלות תקרב אתכם אל האמת הפשוטה והמאוד לא נעימה שמעבר לגימיקים השיווקיים.

יש אצלנו מבחר גדול של סבונים מוצקים ונוזליים שעשויים רק מחומרים טבעיים ובריאים, בלי שום גמיקים פרסומיים ובמחיר שפוי.

***חזרה לדף המאמרים הראשי***

כתיבת תגובה