איך נשמרים מסכנות קרינת השמש בצורה טבעית?

עד כמה שאנחנו אוהבים אותה ונהנים מזיווה של השמש, חייבים לזכור שאנחנו חיים בעולם מסוכן מבחינת החשיפה לשמש. העולם כיום סובל מזיהום מוגבר ואוזון מדולדל בד בבד עם העובדה שאנחנו חיים ונחשפים לשמש שנים רבות מבעבר – רצוי בבריאות טובה.

מול החשיפה לשמש יש לנקוט זהירות ומידה של הסתפקות. קרני ה- UV חודרות אל עומק העור, פוגעות ברקמה, מעלות את רמת הרדיקלים החופשיים המביאים להזדקנות העור ופוגעים במערכת החיסון החיצונית וביכולת התאים לשקם ולתקן את עצמם.

בטווח המיידי הפגיעה באה לידי ביטוי בתור כוויות שמש, הופעת נמשים ופיגמנטציה, בטווח הארוך יותר קרינה יכולה להביא לעור בעל מרקם גס, קמטים וקמטוטים, תופעות טרום סרטניות ואף מלנומה (סרטן העור).

הפיתרון הוא כמובן קודם כל מניעה. כובע, צל, מסנן קרינה, בדיקה שגרתית אצל רופא עור והימנעות משהייה בשמש בשעות הצהרים. ובכל זאת אי אפשר להתחבא בבית כל הקיץ.

איך מתמודדים עם כוויות שמש?

הלבנדר הוא השמן הטוב ביותר לכוויות בכלל וכוויות שמש בפרט. הוא מנטרל את הצריבה מיידית ומרפא את הרקמה.

מתכון לשמן לטיפול בכוויות שמש

90 מ"ל שמן קלנדולה על בסיס שמן שקדים ו/או חוחובה אם תרצו מתכון להכנת שמן קלנדולה בבית, יש פה:
לעבור את הקיץ בשלום, אבל טבעי 10 מ"ל שמן אתרי לבנדר (5 מ"ל לילדים)

מתכון לקרם מעולה לטיפול בכוויות שמש

40 מ"ל ג'ל אלו וורה טבעי (לא ירוק זוהר ולא ריחני-סינטטי)
5 מ"ל שמן נוגד חימצון – רימונים/רוז היפ
10 מ"ל שמן חוחובה או שקדים
5 מ"ל שמן אתרי לבנדר (100 טיפות)*

*אם רוצים להיות מתוחכמים אפשר לעזור ללבנדר עם שמנים אתריים נוספים המשלימים את עבודת חידוש ושיקום העור שלו. גרניום ופטשולי יתאימו מאד, כל אחד במינון של 15 טיפות ואת השאר משלימים עם לבנדר (85 טיפות).

והכי חשוב – מים הם נוזל הניקוי והפינוי של הגוף, הם נוזל החיים שלנו ומהווים 70% מגופנו. שתו המון הגוף יוכל לסלק כמעט כל מה שלא רצוי לו!

מה הקשר בין אנטי-אוקסידנטים לחשיפה לשמש?

לשמחתנו הגוף והטבע מייצרים לנו חומרים נוגדי חמצון הידועים גם כאנטי-אוקסידנטים, המנטרלים את הרדיקלים החופשיים הפוגעים ברקמות גופנו ומזקינים אותן. באופן טבעי, הגוף מיצר בעצמו נוגדי חמצון ברמה שתספיק לנטרל את הרדיקלים הנוצרים תוך כדי המטבוליזם הטבעי שלנו.

הבעיה היא שמכיוון שזיהום, עישון וקרינה מגבירים מאד את כמות הרדיקלים החופשיים עלינו לעזור לגוף ולצרוך חומרים מונעי חמצון מבחוץ ולשמחתנו יש רבים כאלה בטבע.

מבחינת התזונה יש פירות, ירקות ועלים רבים שהם נוגדי חימצון, במיוחד מאכלים המכילים ויטמין C. יש לצרוך אותם טריים או בתוספים.

שמנים טבעיים כנוגדי חמצון ישירים לעור

אנחנו נתרכז בעור מכיוון שהוא סופג את הקרינה באופן ישיר, ולכן חשוב לייחד לו טיפול ותשומת לב מיוחדת. יתרון חשוב של העור, הוא שהוא יכול ליהנות משמנים נוגדי חימצון בספיגה ישירה, ללא השינויים והנזקים שהשמנים עוברים במערכת העיכול.

שמן זרעי רימון

שמן זרעי רימונים ידוע כנוגד חמצון עוצמתי ביותר ונחקר הרבה בהקשר של מחלות סרטן ושיקום העור בהצלחה. השמן עשיר בחומצות שומן נדירות וחומרים נוגדי חימצון, מונע תהליכי הזדקנות של העור ונמצא בחזית חומרי האנטי-אייג'ינג בתעשיות הקוסמטיקה והתוספים. אפשר למרוח אותו נקי על העור, לערבב עם עוד שמנים או לבלוע (3 טיפות על הלשון בבוקר).

לא בכדי – ויטמין C ו- E

שניהם ויטמינים נוגדי חמצון מצוינים וטבעיים.
חשוב מאד לצרוך כמויות גדולות של ויטמין C מכיוון שזיהום ממכוניות ועישון מדלדלים את רמת הוויטמין החיוני הזה בגוף. ויטמין C חיוני ליצירת ושמירת הקולגן בעור. הקולגן הוא חומר טבעי שגורם לעור להראות "מלא" וחלק. קריה הורסת את הקולגן ומביאה לעור בעל מראה "נפול" ובעל קמטים. ניתן לצרוך ויטמין C בכמוסות, תזונה ושמנים.

שמן אובליפיחה ושמן רוז-היפ עשירים וויטמין C ובחומצות שומן חיוניות לעור, ולכן הם מרכיבים טובים מאוד בתכשירים קוסמטיים טבעיים. שניהם יעילים ביותר לשמירה על טונוס מלאות וגמישות העור.

ויטמין E אפשר למצוא בכמויות אפקטיביות בשמן נבט החיטה, שאותו ניתן למרוח ישירות על העור. לחילופין, אפשר לצרוך בצורה עקיפה בכמוסות. שמן נבט חיטה רצוי לשמור בקירור ולקנות בכמויות קטנות כי הוא עצמו מתחמצן במהירות גדולה יחסית. פעולה חשובה נוספת של ויטמין E היא שהוא גם מעודד את יצור תאי העור ושיקום העור מפגיעות וטראומות. בונוס גדול מאוד הוא שהפעילות של ויטמין E מוגברת ע"י ויטמין C, כך ששילוב ביניהם הוא מצוין.

אז מה עושים בפועל?

לטיפול אנטי-אייג'ינג ושיקום אפשר למרוח כל אחד מהשמנים הללו (שמן אובליפיחה, שמן רימון, שמן נבט חיטה) כמו שהם על העור. אם יש רגישות לפיגמנטציה, רצוי לדלל שמן אובליפיחה מאחר והוא כתום ביותר ויכול להדגיש כתמים.

אפשרות מתוחכמת וטובה יותר היא לעשות שילוב ביניהם כדי ליצור סרום מצוין הנוגד את הזדקנות העור ועוזר לגוף להתמודד עם נזקי הקרינה.

מתכון לסרום פנים נגד הזדקנות העור – אנטי-אייג'ינג

80 מ"ל שמן שמן שקדים/זרעי ענבים
15 מ"ל שמן רוז היפ
10 מ"ל שמן זרעי רימונים
60 טיפות שמן אתרי לבנדר
(או שילוב אחר מהשמנים האתריים המפורטים מטה)

מתכון לסרום לעור הגוף

60 מ"ל שמן שמן שקדים
20 מ"ל שמן נבט חיטה
15 מ"ל שמן אובליפיחה
100 טיפות שמן אתרי לבנדר
(או שילוב אחר מהשמנים האתריים המפורטים מטה)

שמנים אתריים מומלצים ליצירת תערובות לסרום:

לבנדר: מקרר, משקם ומרגיע.
פלמה רוזה או גרניום משקם ומחדש את העור.
פצ'ולי: מעודד את התחדשות העור ומשמש כנוגד חמצון.
מור ולבונה: נוגדי חמצון עוצמתיים ביותר. קשה להשיגם בבתי המרקחת ויש לחפשם אצל ארומתרפיסטים או החברות המשווקות. בעידן האינטרנט זה קל מתמיד וסביר שתשיגו איכות טובה מזו הנמכרת על המדף.

סבון רחצה מוצק בניחוח לבנדר קלאסי
"צמח לבנדר נהנה בשמש הקיצית בחצר של מיכל סבון טבעי. יש לו מסנן הגנה טבעי מוצלח ביותר."

צילום: נועם לוי