ניקיון טבעי – איך נהנים מבית נקי ובריא?

ניקיון ידידותי לאדם וסביבה שגם עובד, הייתכן?

מאת: סמדר אוקו ונועם לוי, "מיכל סבון טבעי"

רובנו באים במגע צמוד עם רשימה ארוכה של חומרי ניקוי לא נעימים באופן יום יומי ולאורך שנים רבות.

המשמעויות הבריאותיות והסביבתיות לא תמיד מספיק ברורות לנו, כמו גם היקף ההוצאה הכספית המיותרת.

בחיינו המודרניים יש שפע מהמם של חומרים ניקוי ייעודיים לכל פעולת ניקוי שרק אפשר לדמיין. כולם ארוזים במיכלים מבריקים שצועקים הבטחות מפתות ובעיקר מכסים על הרבה מהאמת הלא פשוטה של מחלקת חומרי הניקוי בסופר

אז מה הבעיה?

קודם כל הבריאות

רוב החומרים הנמכרים מלווים באזהרות חמורות באותיות גדולות מכיוון שהם באמת מכילים כימיקלים פעילים ודטרגנטים סינטטיים חזקים ומסוכנים מאוד (תחמוצות זרחן וכלור, תוצרי נפט, חומצות חזקות, צבעים, בשמים ועוד ועוד מרעין בישין). חומרים אלו נספגים דרך עורנו ונשאפים דרך ריאותינו.

בספיגתם בגוף, הם מזיקים לאדם ויוצרים פגיעות וליקויים בעור, בנשימה ובמערכת הרבייה. נזקים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי כרגישויות ואלרגיות חדשות, רגישות מוגברת לזיהומים סביבתיים אחרים ובעיות נשימה. כמו כן, ישנן תופעות של גרד ואודם על פני העור עד כדי דלקות עור (דרמטיטיס).

בטווח הארוך ישנם חומרים המשפיעים על מערכת הרבייה וייצור הזרע אצל גברים ומסכנים את מבנה השחלות אצל נשים. בנוסף יש סברות הטוענות כי העלייה החדה במחלות אוטואימוניות היא, בחלקה, תוצאה של חשיפת יתר לכימיקלים שונים הפוגעים במערכת החיסונית ובמערכות הפינוי של הגוף. לא פחות חשוב, לצערנו רבים מחומרים אלו הוכחו כמסרטנים.

זהירות חומר מסוכן: סיכון בתאונות ביתיות

השילוב של (א) חומרים מסוכנים ביותר בכל מיני מקומות בבית, (ב) ילדים, ו-(ג) חוסר תשומת לב הוא שילוב רע במיוחד. רק כדי לסבר את האוזן, בישראל מגיעים כ- 2500 ילדים כל שנה לבתי חולים כתוצאה מהרעלה מחומרי ניקוי. בנוסף יש גם מקרים, לא עלינו, של כוויות, עיוורון, נזקים מצטברים וכרוניים וכן הלאה. הרשימה ארוכה וכואבת.

גם קצת אקולוגיה

דטרגנטים ברובם הם חומרים בלתי מתכלים בטבע. הם נשטפים מהביוב אל מי התהום ומקורות המים שלנו, ומשם אל החי והצומח. משם וממשיך מעגל ההרעלה חזרה אלינו.

מחיר כבד

אינפלציית חומרי הניקוי המיותרים גורמת להזרמה של נתח נכבד מחשבון הקניות השבועי לחומרי ניקוי, כפי שכולנו יודעים היטב על בשרנו.

אבל רוצים שיהיה נקי!

לכלוך הוא חלק בלתי נפרד מהחיים והוא, כידוע, בלתי נדלה וחסר מנוחה. כמובן שאין לנו שום רצון לוותר על בית נעים, נקי וריחני עם משטחי מטבח, שירותים וחרסינה מבהיקים.

אז מה עושים? החדשות הטובות הן שפתרונות פשוטים, זולים וידידותיים לאדם ולסביבה קיימים בשפע. למשל, בעזרת חומר הפלא הצנוע ששמו סודה לשתייה, קצת לימון, חומץ, מלח לימון ושמנים אתריים נוכל להחליף בהצלחה את רוב ארון חומרי הניקוי, להימנע מהרעלה מיידית ומצטברת, לחסוך הרבה כסף ולהעניק לעצמנו ולכדור אלטרנטיבה צרכנית שפויה ויעילה.

אז לעבודה…

סודה לשתייה – מפרקת שומנים, מסירה אבנית ושאריות סבון, מלבינה, מנטרלת ריחות, מנקה כתמים, מבריקה כלי כסף ועוד. בלתי רעילה לחלוטין – לראיה מותרת לשימוש בבישול ואפייה.

מיץ לימון/קליפת לימון – משמש כחומצה עדינה, מלבין, מפרק שומנים, מחטא ומבריק נחושת.

חומץ – משמש כחומצה עדינה, מסיר וממוסס אבנית. מעולה לשטיפת רצפות.

קליפות הדרים/שמנים אתריים מקליפות הדרים – משמשות בסיס לחומרי ניקוי אקולוגיים רבים ומכילות שמנים אתריים המשמשים לניקוי משטחים, המסת שומנים חיטוי ובישום טבעי.

שמנים אתריים – מבשמים טבעיים ומנטרלי ריחות, מחטאים ומפרקים שומנים (הדרים ואורן).

ועכשיו לפרקטיקה – איך משתמשים?

* אבנית בקומקום

לקומקום אפשר לשפוך חומץ, להשרות ולשטוף. במקרים עקשניים אפשר לחמם את הקומקום עם החומץ בפנים או לחזור על הפעולה. הקומקום יצא מבהיק, ואין צורך לדאוג שנשארו שאריות כימיקלים שיגיעו לקפה.

* אבנית ומשטחי אמבטיה

מרסס עם חצי-חצי מים וחומץ יסיר את כתמי האבנית מהברזים והחרסינות כולל פסים חומים מתחת לברז או באסלה. שפשוף המשטחים עם סודה לשתייה ילבין ויבהיק. אפשר לפזר את הסודה ככה או ליצור משחה בערבוב עם מים.

טיפ אבנית נוסף – הוספת חומץ למדיח הכלים או למכונת הכביסה תמוסס את האבנית המצטברת במערכת, פוגמת ביעילות המכונה ומעלה את צריכת החשמל.

*

ניקיון האסלה

שפשוף עם מלח לימון וחומץ לסירוגין יבהיקו ויחטאו ביעילות.

* מטבח

הוסיפו שמנים אתריים של הדרים לתרסיס מים+חומץ ויש לכם נוזל לניקוי כללי של המקרר, משטחי עבודה ווילונות האמבטיה. אגב, אפשר גם לבד – משרים בצנצנת חומץ וקליפות לימון (במיץ ובשר הלימון עצמו אפשר להשתמש בבישול) למשך שבועיים, מסננים והרי לכם נוזל לניקוי משטחים.

* שומנים דביקים ושרופים

נוטים להצטבר במטבח, במיוחד באזור הכיריים. שומנים ניתן לנקות עם אלכוהול נקי (95%) הכי פשוט שיש בכל סופר. כלים עם שומנים שרופים אפשר להשרות במים רותחים עם סודה לשתייה ולשפשף, אם השרוף עקשני במיוחד חיזרו על הפעולה כשהכלי עדיין חם.

הלבנה

סודה לשתייה תלבין את הכיור וגם כלים שקיבלו כתמים מקפה או תה. את הכלים יש להשרות ללילה עם מים חמים וסודה לשתייה ובבוקר לשטוף.

* נטרול ריחות

רוב מטהרי הריח עובדים בשיטת "כסה את הריח עם ריח חזק יותר". סודה לשתייה ממש סופחת ריחות וגזים (זוכרים ממלחמת המפרץ?) באופן מדהים ולא חושפת את הנשימה לכמויות מסחריות של בושם סינטטי מזיק. אחרי שהריחות הבלתי רצויים אינם אפשר לבשם בעדינות עם שמנים אתריים נעימים.

במקרר

צלוחית סודה לשתייה במקרר תמנע ריחות. להחליף פעם בחודש.

בדים ושטיחים הכרית של הכלב, ריפודי המכונית אחרי שעישנו באוטו וכדומה – על כולם ניתן לפזר סודה לשתייה בנדיבות (אפשר דרך צנצנת מחוררת או מלחיה) להמתין חצי שעה או מספר שעות, תלוי בחריפות ולשאוב. אם רוצים לבשם אפשר להוסיף 8 טיפות שמן אתרי האהוב עליכם לחצי ליטר מים במרסס צמחים ולרסס מעל המשטח.

דרך אגב, את העיקרון הזה אפשר ליישם גם על נעליים – לפזר בתוכן סודה לשתייה ללילה ואחרי ניעור לטפטף לתוכן טיפה שמן אתרי. כמו כן כלים שדבק בהם ריח, כמו צנצנות, אפשר למלא במים עם סודה לשתייה, להשרות ולשטוף.

* שטיפת רצפות מים חמים עם תוספת ספל חומץ לדלי יעשו את העבודה. למי השטיפה האחרונים אפשר להוסיף כמה טיפות שמן אתרי לבישום וחיטוי.

טיהור אוויר ובישום הבית עם שמנים אתריים שמנים אתריים יכולים להחליף את כל תרסיסי, מטהרי ומבשמי האוויר עתירי הבושם הסינטטי. לא רק שהם לא יזיקו לנו בשאיפתם, הם יועילו לנו רבות בסגולותיהם המרפאות. חשוב לדעת שלריח בבית השפעה חזקה על הנפש והתחושה הכללית. כאשר משתמשים בשמנים אתריים מוסיפים סגולות של חיטוי ובריאות הגוף.

אז מה מומלץ למה?

ריחות לימוניים יתנו תחושת ניקיון וטוהר. אורן ואקליפטוס יעניקו רעננות וקרירות של יער, יפתחו ויעמיקו את הנשימה. כל ההדרים יעניקו תחושת רעננות , שמחה ופתיחת לב. לבנדר מרגיע ומרומם, דוחה חרקים ויתושים ונותן תחושה ביתית. שמנים אתריים אלה, כאשר נשאפים, מחזקים את המערכת החיסונית והרכב הדם.

והכי פשוט – להשתמש בשמנים שיש להם ריח שאתם אוהבים ומעלים לכם חיוך על הפנים.

הוסיפו 8 טיפות שמן אתרי לחצי ליטר מים במרסס צמחים ורססו ברחבי הבית.

אבל מה עם הבקטריה? עולמנו מלא ומכוסה בקטריה ואין אפשרות אמיתית ליצור סביבה סטרילית לחלוטין, ההגנה הטובה ביותר היא המערכת החיסונית המופלאה והמולדת שלנו.

שימוש בתכשירים עמוסי כימיקלים מעמיסה ופוגעת במערכת החיסונית בכלל ובחיסון של העור בפרט ושוב אנחנו רואים שהפתרון המסחרי ו"הקל" הוא עליה וקוץ בה. ככל שאנחנו משתמשים יותר בחומרי ניקוי וחיטוי כימיים כך אנחנו זקוקים להם יותר להגן על גופנו היכול לפעול ביעילות באופן טבעי.

ובכל זאת יש משטחים שרצוי לחטא – איך עושים זאת באופן טבעי?

כל השמנים האתריים מחטאים וחלקם אף הוכחו כיעילים בהרבה מתכשירים מסחריים.

לחיטוי נקודתי טבלו מטלית בקערית מים עם שמן אתרי ונגבו, ניתן גם לטפטף מספר טיפות על המשטח ולנגב עם מטלית לחה.

השמנים האתריים החזקים ביותר לחיטוי הם עץ התה, לבנדר, רוזמרין, לימון, אורן או קינמון.

בברכת בית נקי בריא ונעים