הידרו-מה? כל מה שלא ידעתם על הידרוסולים

הידרו-מה?

כדי להבין מה הם הידרוסולים, צריך להבין איך מפיקים שמנים אתריים, שהם קרובי המשפחה האריסטוקרטים של ההידרוסולים. את רוב-רובם של השמנים האתריים מפיקים ע”י זיקוק בקיטור. הצמח ממנו רוצים להפיק את השמן מרוסק קלות, ואז מזרימים קיטור דרך החומר הצמחי. השמן האתרי הוא חומר נדיף ביותר מטבעו, כך שהוא הראשון שמתפתה לסאונה הרטובה ומתנדף לו עם הקיטור החם. כמו כל דבר, אחרי עליייה יש תמיד ירידה והקיטור הריחני מעובה חזרה בצינור מקורר למצב נוזלי ורגוע. השמן האתרי צף על פני המים ונלקח מיד לחדר הלידה של הגווארדיה האריסטוקרטית. המים המנוצלים היו נחשבים בעבר כפסולת תעשייתית חסרת ערך. ולמרבה הפלא, הם-הם בדיוק הנושא של הכתבה הזו. שמם המקצועי – הידרוסול. פירושו – תמיסת מים.

מה פתאום הידרוסולים?

ההידרוסולים למעשה מכילים שפע נפלא של חומרים מסיסי מים (קצת דומה לחליטת צמחי תה, לדוגמא). חוץ מזה יש בסלט הנוזלי גם מעט מהחומר האתרי שדווקא כן מתמוססים במים ומעניקים להידרוסולים ארומה “אתרית” נעימה ומעודנת וגם פעילות תרפויטית ברוכה.

כמו שאמרנו, פרט להידרוסול של מי ורדים ונרולי (מי זוהר) – שהשימוש בהם עתיק, ההידרוסולים נחשבו עד לא מזמן לתוצר לוואי חסר תועלת של תעשיית השמנים אתרים. אגב, התהליך שתיארנו בפתיחה הוא בעצם תהליך זיקוק פשוט מאוד שקיים בעולם אלפי שנים, ושימש את תעשיית הבושם והרפואה הקדומה אלפי שנים אחורה להפקת שמנים אתריים מצמחים. בעשור האחרון ההידרוסולים הולכים ותופסים מקום נכבד בפני עצמם ומתגלים כתחום נוסף ומשלים לארומתרפיה. בכל שנה שעוברת ניתן להשיג בשוק יותר ויותר סוגים של הידרוסולים וגם מאגר הידע והניסיון השימושי בהידרוסולים הולכים ותופחים.

עיקר השוס הוא שלמרבה הפלא, לשימוש בהידרוסולים יש יתרונות דווקא היכן שלארומתרפיה יש חסרונות. החיסרון שאנו מתכוונים אליו בשמנים אתריים הוא הריכוז ההיסטרי של החומרים הפעילים.

בגדול, השמנים האתריים חזקים מדי לטיפול באזורים מאוד רגישים, כמו בתוך העין. כמו כן צריך ממש לדעת מה עושים כדי לצרוך אותם בלקיחה פנימית – זה מסוכן ויש צורך בליווי של ארומטרפיסט/ית מאוד מקצועי/ת ואחראי/ת.
בנוסף, בניגוד להידרוסולים, במינון לא נכון שמנים אתריים עלולים לגרום גירויים.
עניין שלישי הוא שיש צמחים רבים שהשמן האתרי שלהם חזק מדי ואסור לשימוש קוסמטי או טיפולי, אך דווקא כן ניתן להשתמש בהידרוסול שלו.
עניין רביעי ואחרון הוא שיש שמנים אתריים אליטיסטים במיוחד, שעלותם ממש מטורפת, ויש אפשרות כלכלית נורמאלית רק לרכוש את ההידרוסול.

למה משמשים ההידרוסולים?

ניתן להשתמש בהידרוסולים שכשהם בלתי מדוללים ורובם אפילו מותרים לשימוש במזון ומשקה. עובדה זו פותחת המון אפשרויות חדשות לשימוש וטיפול עם הידרוסולים – מבישום מצעים ועד לטיפול בלקיחה פנימית.

בקוסמטיקה ההידרוסולים משמשים כפאזה מימית (החלק המימי בנוסחא) בקרמים, כבסיס המימי של שמפו וסבון רחצה או כמוצר בפני עצמו – בסיס למי פנים וכדומה. כמו כן מתפתח תחום חדש ומרתק של שתיית הידרוסולים מדוללים במים – מעין ה”הומיאופתיה של הארומתרפיה”.

 

כתיבת תגובה