אנחנו שומעים הרבה על דרמטיטיס. המון. למעשה זה הפכה להיות מן מילת קסם לתיאור מגוון גדול מאוד של בעיות עור. לצערנו, הרבה מאוד אנשים סובלים מכל מיני סוגים של דרמטיטיס. במהלך השנים יצא לנו לנסות (ולרוב אף להצליח) לעזור למספר לא מבוטל של אנשים הסובלים מדרמטיטיס.
אז קודם כל, מה זה בדיוק “דרמטיטיס”?
דרמטיטיס הוא מושג כללי לתיאור תגובה דלקתית של העור. פעם היו קוראים לזה אקזמה, מילה יוונית לציין “רתיחה”. הסיבה היא כמובן הדמיון הוויזואלי של דרמטיטיס ל”רתיחה” של העור, המעלה בועות ואדמומיות ונסתפק בתיאור הזה… שטחי עור הסובלים מדרמטיטיס יהיו מגרדים, אדומים, חמים, נפוחים ומגורים עד כדי הופעת שלפוחיות. בדרך תתלווה לתהליך, כשלב שני, קשקשת ויובש של העור.
הגדרות, אבל חשובות.
באיבחון דרמטיטיס מבדילים בין שלוש תופעות שונות:
דרמטיטיס ממגע (contact der.) – תגובה אלרגית של העור כתוצאה ממגע ישיר עם חומר כלשהוא. האלרגיה היא אישית ויכולה להיות למתכות ותכשיטים, חומרים קוסמטיים, שמפו או סבון, דטרגנטים מהכביסה, חומרי ניקיון והדברה, בדים, תרופות ובעצם כל דבר הבא במגע עם הגוף. הטיפול היעיל ביותר יהיה למצוא את מעוררי האלרגיה ע”י אלימינציה, ולהימנע מהם.
לעיתים קרובות מעבר לחומרי טיפוח אישי טבעיים פותר את הבעיה עם דרמטיטיס ממגע. ראינו את זה קורה עשרות פעמים אצל לקוחות שלנו.
אטופיק דרמטיטיס (atopic der.) –נובעת מתגובה פנימית של הגוף, שיוצאת אל העור כגירוי של דרמטיטיס. באחוזים גבוהים נלווית לרגישויות תורשתיות במערכת הנשימה, אסטמה וקדחת השחת. מחקרים מובילים אל מערכת החיסון המראה רמות גבוהות מדי של נוגדנים וחומרים מעוררי דלקת, אל תפקודי הכבד ואל רגישות נבנית ומצטברת לזיהום אוויר.
לרוב הפתרון שלה סובב סביב שינויים בתזונה, ואיזון רגשות של סטרס ורגשות שליליים בחיים.
סבוראיק דרמטיטיס (seborrhic der.) – הסתבכות של סבוריאה. עודף חֵלֵב בעור וכנראה הפטרייה המעורבת בהתפתחות סבוריאה, מגרים את העור ויוצרים דלקת.
דרכי הטיפול מתמקדות דווקא בסבוריאה, מתוך הנחה שללא סבוריאה לא יהיה דרמטיטיס סבוראי.
עזרה טבעית
למען האמת, ממה שאנחנו חווים, לרופאים אין באמת פתרונות יעילים להרבה מצבים של דרמטיטיס. זה אחד התחומים בו לרפואה הטבעית יש באמת הרבה יותר מה לתת מלקונוונציונלית.
טיפול בעור עצמו במקרה של דרמטיטיס
אנחנו יודעים שזה מה שאנחנו מייצרים אבל באמת – עור הסובל מדרמטיטיס חייב תכשירי הזנה ולחות. זה כל כך עוזר. יש להקפיד למרוח שמנים או קרמים באופן יום יומי, רצוי אחרי מקלחת. כמובן יש להימנע מתכשירים המכילים שמנים מינרלים, בשמים וחומרים אלרגניים. עיברו לתכשירים טבעיים כמה שיותר. במקרים קשים במיוחד אפשר להתאים תכשיר ע”י בעל מקצוע. משחת הקלנדולה שלנו, קרם הגוף או חמאת שיאה טהורה (לרגישים במיוחד) יכולים מאוד מאוד לעזור מניסיוננו.
שמנים אתריים לדרמטיטיס
מבחינת שמנים אתריים רצוי מאד לעשות מאמץ ולקנות שמן אתרי של קמומיל רומאי הוא מצוין לכל סוגי הדרמטיטיס ובעיקר לאטופיק דרמטיטיס. על כל 50 מ”ל שמן בסיס (בערך כף הגשה של מרק או צנצנת קרם סטנדרטית) הוסיפו 10 טיפות קמומיל רומאי ו- 25 טיפות לבנדר. שמנים אתריים נוספים יכולים להיות פטצ’ולי, הדס ולבונה והם יכולים להחליף חלק מכמות הלבנדר. לתינוקות מספיק 5 טיפות קמומיל ו- 10 לבנדר.
אמבטיית חליטות מרפא לדרמטיטיס
צמחים טובים לחליטת מרפא לדרמטיטיס הם: שוש קרח, קמומיל ועלי צ’רדה. איך עושים אמבטיית חליטת מרפא? יש להרתיח 2-3 כפות מהצמח היבש בליטר וחצי מים, להוסיף לאמבטיה פושרת ולטבול לפחות רבע שעה. מאותו מרתח אפשר להכין קומפרסים (אחרי קירור) ולהניח על המקומות המגורים. גם מה שבא במגע עם העור חשוב ורצוי לעבור להשתמש בבגדים ומצעים העשויים מכותנה. הימנעו מבדים סינטטיים או מגרים כמו צמר, גם אם הוא טבעי.
תוספות לתזונה במקרים של דרמטיטיס
תוספים מסוימים נמצאו יעילים באיזון התגובה הפנימית היוצרת את הדלקת על העור.
- שמני אומגה GLA ובמיוחד אומגה 3. יש כיום מבחר גדול של קפסולות המספקות אומגה 3. רצוי לבחור מקור שאינו מן החי (דגים) כדי להימנע מרעלנים במקורם בים. ניתן גם לצרוך שמן נר הלילה, שמן בוראז’, שמן פשתן (הנמכר בבקבוק כהה ונשמר בקירור) או שמן המפ.
- אבץ קשור לאנזים המסלק חומרים מגרים ומעודדי דלקת.
- ויטמינים A ו- E .
- B12 – רצוי לבדוק שהויטמין מצוי ברמות מספיקות ואם חסר אז לקחת. חסר יכול להשפיע לרעה על הגירוי והגרד.
בעיות תזונה שעלולות להחמיר דרמטיטיס
מזונות רבים יכולים להיות אלרגנים. דיאטת אלימינציה יכולה לעזור לגלות אם הגוף רגיש למזונות מסוימים. מתחילים עם קבוצות מזון גדולות כגון דגנים, דברי חלב, ביצים וכד’ וכל פעם מורידים לחלוטין קבוצה אחת מהתפריט למספר שבועות ובודקים הטבה. רצוי ללוות את התהליך עם מטפל כדי להימנע מחסרים. לחלב פרה וביצים יש סיכוי טוב להיות אלרגנים אצל ילדים ותינוקות הסובלים מאטופיק דרמטיטיס. עוד אלרגנים שכיחים הם בוטנים, שוקולד ופירות טרופיים. במקרים רבים יש הטבה גדולה בעקבות משטר תזונה זמני שמטרתו לנקות את מערכת העיכול והכבד. אם הכבד מלא ועמוס, נפגמת יכולתו לסלק רעלנים ביעילות והם צריכים להתפנות דרך העור וליצור את התגובה הדלקתית. כדי להקל על עומס הרעלנים בגוף רצוי להימנע ממזונות מעובדים, משקאות קלים, קפאין, אלכוהול, עישון וכדומה. בכדי להמריץ ולנקות את הכבד אפשר להוסיף לחצי כוס מים פושרים מיץ טרי מחצי לימון וכף שמן זית מאיכות מעולה וכבישה קרה. לשתות כל בוקר על קיבה ריקה.
מצבים נפשיים יכולים לתרום להופעת דרמטיטיס
דרמטיטיס היא מחלה הקשורה קשר ישיר למתח נפשי, חרדות, לחצים והמרוץ האין סופי להוכחה עצמית. ברפואה ההוליסטית מתייחסים אל מחלות עור כאזהרה הבוערת על פני השטח לפני שהמחלה “נכנסת פנימה” ופוגעת באברים הפנימיים. הופעה של דרמטיטיס יכולה להית תמרור להעריך מחדש את סדרי העדיפויות בחיים ולשים שלווה ומנוחה פנימית במקום גבוה יותר בסדר העדיפויות. תוצאות טובות התקבלו ע”י אימון שיטות שונות להרפיה כמו מדיטציה, נשימה, יוגה, אומנויות, אומנויות לחימה וכדומה.
מתכון לשמן גוף טבעי שתוכלו להכין בעצמכם, בהמשך.
שלב א – יוצרים שמן קלנדולה על בסיס שמן זית.
שמן הזית צריך להיות מאיכות מצוינת, מכבישה קרה ורצוי אורגני. מכינים סיר כפול (סיר קטן עם שמן מעל סיר גדול יותר עם מים) בתוכו שמן הזית ומוסיפים פרחי קלנדולה באופן שימלאו את הסיר אך לא יבלטו מעל השמן. מבשלים, כמו ריבה, על הסיר הכפול במשך 3 שעות. אם רוצים שמן שיספג יותר מהר אפשר להחליף חצי מכמות שמן הזית בשמן זרעי ענבים.
שלב ב – אחרי סינון וקירור אפשר להוסיף שמנים נוספים ושמנים אתריים. שמנים נוספים יכולים להיות נר הלילה, המפ, בוראז’ או פשתן. כל אחד יכול להוות עד חמישית מהשמן הכולל.
לגבי השמנים האתריים המתאימים, כמו שאמרנו קודם, קמומיל רומאי ולבנדר הם הכי מתאימים. גם פט’שולי, הדס ולבונה הם אופציות. 10 טיפות קמומיל רומאי ו-25 טיפות לבנדר הם כמות טובה ל- 500 מ”ל שמן קלנדולה.
והכי חשוב – לא להתייאש, לפעמים זה לוקח זמן וניסיונות שונים למצוא את השילוב הנכון ביותר שיביא מרפא.